Annyi,de annyiféle üdítőital létezik,hogy akármi mást kérdezhetsz,csak a számukat ne. Bár az ősrégi szóvicc szerint az üdítő az dühítő is lehet.
A világ legrégibb üdítőitalokkal foglalkozó cége a Schweppes. És valóban,mert ez a név egyet jelentett a minőséggel. (Mondjuk 30-40 évvel ezelőtt.) Mi a helyzet mostanság? Új ízek jönnek,hatalmas promóciós költségekkel,csinnadrattával,reklámkampánnyal. Itt van például a szőlő íz. Diszkrét kis felirat hirdeti a címkén,hogy "valódi szőlőlével" készült. (Mert mi van akkor,ha a műanyag,játékszőlő leve kerül a palackokba? - Valaki Nobel-díjat kap,az van.)
Tudod mit iszol,ha ezt választod? Én kis híján szélütést kaptam. Víz, (eddig legalább odaírták,hogy ivóvíz,immár az sem)fruktóz-glükózszirup (ez a Pepsi Colában is ott van,tehát eddig semmi extra) szén-dioxid,citromsav,tartósítószerek (Kálium-szorbát,nátrium-benzoát,konyhasó - fijjam,iszod azokat a cukros sz*rokat,ahogy fennhangon mondják a nagymamák. Szegények,ha tudnák...) Édesítőszerek (K-aceszulfám,Aszpartam -azért sózzák,hogy édesíthessék???? Ne már.) Színezék (Karamell,E150d -ja,ennyi cucc kifehéríti a szőlőt,ezért picit rájátszanak.) Aromák (Na erről nem írna semmit,hogy milyen aromák) ....és a lényeg:
Sűrítményből előállított szőlőlé, 1,4% !!!
Vágod miért kell aroma? Ennyi szőlőlé csak bevonja a palack belsejét,nem oszt,nem szoroz...
Ezek után magyarázhatsz a sör káros hatásairól. Ahhoz elég 3 dolog. Ivóvíz,árpamaláta,és komló...