Belépés

Ennyi az idő!

Naptár

«  Augusztus 2010  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Főbb témáim...

Agymenés [10]
Dizájn center,képtelenségek,humor...
Napi helyzet [12]
Napi hírek,és ahogyan én látom...
Zenedoboz [9]
Kedvenc zenéim,Youtube,saját művek...
No comment [8]
Olyan cikkek,melyekhez nincs hozzáfűzni valóm
Sport [4]
Na,vajon miről szólhat?
Archívumom [2]
Más helyeken megjelent régebbi írásaimból válogatok...
Irodalom óra... [7]
Szépirodalmi művek. Versek,elbeszélések,esszék...
Személyes [7]
Minden más,ami a többi kategórián kívül esik...
Gépházbejegyzés [5]
Az oldal frissítésével kapcsolatos bejegyzések.
Bulvárkodok [3]
Nem elég,hogy legálisan kést döfnek a hírességekbe,én még meg is forgatom...

Címkék...

Blog szülinap

Keresés a blogban

Google hegyek

Add tovább!

Share

Kedvencem lesz!

MZ/X Jelkezz!

Körkérdés

Melyik témáról olvasnál szívesen? (A ctrl lenyomva tartásával több választ is bejelölhetsz)

Összes válasz: 5

Fájlfeltöltő

Vírushíradó

A háborúk ára

Épp itt járnak

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog etikett

Copyright

Creative Commons Licenc
bedroomdj writeforfun - a világ,ahogyan én látom című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 Unported Licenc alatt van.
Based on a work at writeforfun.ucoz.hu.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://writeforfun.ucoz.hu/.




Szerda, 2024-05-22, 4:26 AM
Üdvözöllek Vendég | RSS
Write 4 fun - a világ,ahogyan én látom
Nyitólap | Regisztráció | Belépés
Kedves Naplóm!


Nyitólap » 2010 » Augusztus » 16 » Na,ez szép...
8:35 AM
Na,ez szép...
  
...Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte az 1956-os tatai sortűzper vádlottját, Korbely János nyugalmazott ezredest a Legfelsőbb Bíróság - hangzott el a Magyar Televízió (MTV) híradójában.
Hihihi...hogyha az,akire én gondolok,akkor picit tévedett az MTV. Ha az,akire én gondolok,akkor "csak" alezredesi rendfokozatig vitte,anno a nyolcvanas évek közepén a Kossuth Lajos Katonai Főiskola állományából ment nyugdíjba,törzsosztály-vezető volt,tehát parancsnok-helyettes. Az tény,hogy 1986-ban készült egy tabló az akkori tiszti állományról MEGVÉDTÜK A NÉPHATALMAT 1956-1986 felirattal,és a Munkás-Paraszt Hatalomért Érdeméremmel kitüntetetteket lehetett megszemlélni,köztük Korbely alezredest ( sőt Kazai Barnát,az egykori parancsnokot is,aki több mint 20 évig volt vezénylőparancsnok az augusztus 20-ai Tisztavatásokon,jelzem közmegelégedésre.
A vádlott által 1956-ban kiadott tűzparancs emberiesség elleni bűntett, amely soha nem évül el - mondta ki a tudósítás szerint a felülvizsgálati eljárásban a Legfelsőbb Bíróság (LB).

A közszolgálati televízió emlékeztet arra: az újabb eljárásra azért került sor, mert a 2001-ben meghozott jogerős ítélet ellen a vádlott az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely tavaly neki adott igazat.

Az MTV tudósítása szerint hétfőn a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a vádlott - szemben az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberi döntésével - nem emberölést, hanem emberiesség elleni bűncselekményt követett el, amikor géppisztolysorozattal lelőtte a tatai rendőr-főkapitányságot elfoglaló felkelők vezetőjét.
Most akkor mi van??? A Legfelsőbb Bíróság felülbírálja a strasbourg-i döntést??? F*sza...
A vádlott által korábban kiadott tűzparancs - amely egy ember halálát, valamint kettő sebesülését okozta - a Legfelsőbb Bíróság szerint így soha nem évül el. Ezért az LB hatályban hagyta a nyolc évvel ezelőtti, öt év börtönbüntetést kiszabó ítéletet - számolt be a közszolgálati médium.

A Legfelsőbb Bíróság által 2001. november 8-án meghozott ítéletben szereplő tényállás szerint Korbely János 1956. október 26-án századosi rendfokozatban mintegy 15, géppisztollyal, golyószóróval, kézigránátokkal felfegyverkezett tiszt élén a tatai járási rendőrkapitányság épületéhez ment. A felkelők ugyanis korábban elfoglalták az épületet, és a rendőröktől elvették a fegyvereiket.

Amikor a kapitányság belső udvarán egy civil a nála lévő pisztolyért nyúlt, hogy átadja, Korbely tüzet vezényelt, s maga is elkezdett lőni.

El nem évülő

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került ügyben a strasbourgi bírák azt vizsgálták, valóban kimerítette-e a cselekmény az emberiesség elleni bűntett fogalmát, és nem inkább immár elévült "sima" emberölésről van-e szó.
Ennek megítélésekor arra a kérdésre összpontosítottak, hogy a lelőtt felkelők egyike, Kaszás Tamás a történtek konkrét körülményei alapján olyan személynek minősíthető-e, aki előzőleg már "letette a fegyvert" - ebben az esetben ugyanis az ő lelövése már nem egyszerű emberölésnek, hanem emberiesség elleni, el nem évülő bűncselekménynek minősül.


A strasbourgi bíróság nem találta bizonyíthatónak, hogy Kaszás azért nyúlt pisztolyához, mert át akarta azt adni. Éppen ellenkezőleg: a fegyvert rejtve tartotta, majd amikor kiderült, hogy fegyver van nála, akkor nem jelezte egyértelműen megadási szándékát, hanem heves vitába bocsátkozott a vádlottal, és "ismeretlen szándékkal fegyvere után nyúlt" - olvasható a strasbourgi ítélet indoklásában.
Mindezek alapján a strasbourgi bírói testület nem találta megalapozottnak, hogy Korbelyt emberiesség elleni bűntett miatt ítélték el.
Halkan jegyzem meg:a hadsereg nem egyszerű hely. Természetesen Korbely Jánosnak is adva volt a lehetőség,hogy ne lőjön,hogy ne a megtorlók oldalán álljon. Ebben az esetben viszont azzal az eshetőséggel kellett számolnia,hogy életével fizet a parancs iránti engedetlenségért. Vice Versa azt gondolom,hogy nem szabad megtorlatlanul hagyni semmit. De ha ezt az öreget elitélik,akkor Apró Antal unokájának is távoznia kell a nagyapja által zabrált villából...

(
Tartozom egy vallomással,Korbely ügyben nem véletlenül tudok annyit,amennyit. Abban a szerencsés helyzetben vagyok,hogy 1988-tól jómagam is a múltkor említett katonai tanintézet hallgatója lehettem,ebből kifolyólag például számomra nem ismeretlen az egyik fővárosi főpolgármester-helyettes személye,mivel akkortájt függetlenített KISZ-titkár beosztásban ott szolgált,tehát harcos ellenzéki múltra tekint vissza ,de nem is ez a lényeg. Orbán Viktor megjegyzésére jött elő az a régi emlék,amikor az alapkiképzés során kilátogatott hozzánk a parancsnok ( Kazai vezérőrnagy,és lehet,hogy ez a főpolgármester-helyettessé vált Ikvai is ott loholt utána,nem figyeltem ) ,és közölte,hogy az utóbbi időben gombamódra szaporodnak a különféle alternatív ifjúsági szervezetek ( neki elfelejtették mondani,hogy az ember spermával,és nem spórával szaporodik ) ,mint például a Fidesz ( soraiban Orbánnal,Kövér Lászlóval,Deutsch tomival,Fodor Gáborral/akkor még/ ,és Bayer Zsolttal ) . Be lehet lépni,de annak nincs helye a Magyar Néphadseregben,arra az emberre nincs szüksége a népi demokráciának! -dörögte közénk. Szegény,ha tudta volna,hogy épp a KISZ-titkára tiplizik elsőként...
De érdekes volt ám 1989. júniusa is. Igen,a temetés,ahol volt az ominózus Orbán Viktor beszéd...nem akartak minket hazaengedni,a főiskola vezetése ezerrel nézte a tévét,hogy mi fog történni,aztán valamikor délután három óra előtt ( gondolom csörrent a piros telefon,izzott a K-vonal ) jött az ukáz,a hallgatók hazamehetnek. Hja,kérem:fölfogták,hogy a sok "piszok reakciós" nem hőzöngeni ment ki,hanem megemlékezni...egyébként a  fent nevezett bácsika egykori veje a központi tiszthelyettesképző iskola egyik vezetője. Erről van itt szó kérem szépen.
 
 




 
 
Kategória: Archívumom | Megtekintések száma: 538 | Hozzáadta: bedroomdj | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Copyright MyCorp © 2024